Boergondische winkel

In de gezellige Vughterstraat van de “meest gastvrije” stad ’s-Hertogenbosch, kun je een klein plekje platteland terugvinden waar een grote en unieke selectie aan vleeswaren, kazen, ambachtelijk broden en vele andere lekkernijen voor u klaar staan.
Welkom bij Boergondisch!

bosschekeuken1 - kopie

Vleeswaren

 • Brand & Levie De drie vrienden Jiri, Geert en Samuel van Brandt & Levie worstmakers leerden de fijne kneepjes van het vak in Italië. Toch is de kwaliteit van hun worsten niet alleen gebaseerd op de ambachtelijke bereiding. Bij Brandt & Levie willen ze ook dat de varkens een goed leven hebben gehad. Hoe dat smaakt ontdek je bij Boergondisch in heel veel variëteiten.
 • Brabants gerookte ham: Een ambachtelijke, traditioneel gerookte rauwe ham met zwoerd en brandmerk. Drooggezouten, langzaam gerookt en in rust gerijpt. Mild en zacht van smaak. Ouderwetse kwaliteit. Puur natuur en zonder toevoegingen
 • Brabants gekookte grillham: deze gekookte ham wordt gegrild in honing, sinaasappelschil en een vleugje kruidnagel. Heerlijk bij Asperges.
 • Naegelholt Het gedroogde stuk vlees lijkt erg veel op runder-rookvlees. Naegelholt is alleen niet gerookt. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse.
 • Sallandse plaatham Deze ruim 16 maanden gedroogde ham wordt gesneden van mooie goed gemeste varkens met stevig vlees en een eerlijke smaak. De ham wordt na het verwijderen van de benen en het overmatige vet gezouten in zeezout. Als het droogproces is afgerond wordt de ham ingewreven met smalt (uitgesmolten varkensreuzel) waar kruiden en specerijen uit San Casciano, Val di Pesa in de buurt van Florence doorheen zijn gemengd. De zwarte peper in dit kruidenmengsel wordt speciaal voor Broekhuizen gemalen. Daardoor ontstaat de unieke smaak. De ham wordt dun gesneden verkocht.
 • Zolderspek, een rijpe buik die minimaal vier weken gerookt wordt met geselecteerde kruiden die wij vermengen met eiken- en beukenhout. Veel topkoks werken met deze specialiteit in hun keuken.

Kazen

assortiment-kazen

Bij Boergondisch vind je een prachtige en rijke collectie ambachtelijk bereide kazen. Voor op brood, bij de borrel of als dessert. Of zomaar tussendoor. Voor ieder moment op de dag hebben we een lekker kaasje voor je. En heel veel van eigen bodem natuurlijk. Veel van onze kazen worden bereid van rauwe melk

TIP: serveer de kaas met dadel-walnootbrood of vijgen-amandelbrood

 • Stoere Joris. Boerenkaas 35+.
 • Bastiaanse blauw. Hollandse blauwader kaas van koemelk.
 • Messeklever. Bij toeval ontdekte ’mislukte’ Edammer, jonge zachte kaas met een scherp en zilt randje.
 • Doruvael. Deze kaas is ontwikkeld door de familie Vlooswijk uit Montfoort en wordt met behulp van een roodbactie gemaakt. Doruvael is een smeuige, zachte kaas en heeft een typerende rood/oranje kort en is zeet gechikt als dessertkaas.
 • Geitenkaas met aardappelschillen. In Brabant zit een boer met een inmiddels uit haar voegen gegroeide boerderij, waar een paar unieke kazen worden bereid. Onder andere deze geitenkaas, gemaakt van gepasteuriseerde geitenmelk waaraan voorbewerkte aardappelschillen worden toegevoegd. Het recept is ontwikkeld in samenwerking met Cas Spijkers!
 • Cabriole: Met deze Geitencamembert heb je een uniek geitenkaasje in handen. Een natuurzuiver product bereid zonder chemische toevoegingen zodat smaakeigenschappen bij rijping ten volle tot uiting kunnen komen. Een optimale Cabriole kent, na vier weken rijping, een mooie witschimmelkorst met een smeuïg romig hart dat gaat lopen bij het aansnijden. Heerlijk!

Natuurlijk zijn we trots op onze collectie heerlijke Nederlandse kazen. Maar we hebben ook een selectie van mooie, ambachtelijk bereide kazen uit het buitenland. Een paar voorbeelden:

 • Epoisse: zachte, romige kaas met pit uit de Champagne streek. Wordt tijdens de rijping gewassen met een mengsel van water en Marc de Bourgogne.
 • Camembert Calvados: twee typische Normandische streekproducten maken samen een perfecte, pittige en delicatie rauwmelkse kaas.
 • Bon Talleggio di Grotta: grotgerijpte kaas met een zoete, nootachtige smaak. Ook lekker in warme gerechten.

Heb je een feestje of een diner? Dan maken we met plezier een fantastische kaasplank voor je op. Vraag naar de mogelijkheden.

Brood

assortiment-brood2

In onze winkel hebben we heerlijk bijzonder brood van oa. Desem en Zo voor ons dagelijks brood. Wij verkopen het brood al afgebakken, of koop het voorgebakken. Binnen 4 dagen na aankoop van het brood even 15 minuutjes in de oven en je hebt altijd vers brood op de snijplank. Heerlijk gevuld brood voor de Borrel of BBQ, bakt Martin Bootsman van bakkerij Lusious Loaf.

Belegde broodjes Lekker voor de lunch of ’s avonds thuis met een warme kop soep: de vers belegde broodjes van Boergondisch

Brood bestellen of reserveren? Laat het ons tijdig weten via info@bijboergondisch.nl

Desem en Zo Zuurdesembrood zoals je het nog nooit hebt geproefd. Bakker Edwin Klaasen is voortdurend aan het experimenteren om zijn brood nog bijzonderder te maken. De basis van zuurdesembrood is… hoe kan het ook anders, zuurdesem… zuurdesem is niet meer dan een mengsel van melk en water, en er wordt geen gist aan toe gevoegd. Dat hoeft ook niet omdat dit mengsel onder een bepaalde temperatuur en na een bepaalde tijd van zelf gaat vergisten. De melkzuurbacterien die van nature in meel voorkomen, ontwikkelen zich in het deeg en verzuren het mengsel

Lusious Loaf

Sommige broden moet je koesteren

Goed brood is een geschenk uit de hemel. Ofwel omdat het heerlijk smaakt en vol zit met gezonde vezels. Ofwel omdat het er fantastisch uitziet en regelrecht om van te snoepen is. Het brood van Luscious Loaf is van de tweede variant. Bakker Martin Bootsman: ‘Bij het ontbijt eet ik liefst van dat stevige Duitse brood, maar in het weekend bij een glas wijn dat van mij’

 • Choriso brood : Spaans witbrooddeeg met een vulling van Chorizo, Pijnboompitten en Cashewnoten. Het brood is gedecoreerd met Manchego kaas met Rode Uien en Kruiden.
 • Ansjovisbrood: Bruin en witbrood deeg worden in elkaar opgerold met een vulling van Kaas-Tomaat tapenade. Bovenop afgewerkt met Tomaten, Kappertjes, Ansjovis en Kruiden
 • Pesto-gorgonzolabrood: Italiaans witbrooddeeg met daarin meegebakken verse Groene Pesto, Gorgonzola-dolce,  Vleestomaten,  Kruiden en  Pijnboompitten.
 • Pruimen gorgonzolabrood: Brood van volkoren deeggevuld met in port gemarineerde pruimen, het brood is in laagjesopgebouwd met daar tussen in gorgonzola-dolce en Spinazie.
 • Artishokbrood: Bruin en witbrood deeg in elkaar opgerold met een vulling van Groene Pesto. Het brood is afgewerkt met Rode Paprika, Courgette-Aubergine en Artisjokhart